wtorek, 17 lipca 2012

Macerat z brzozy

Tak jak obiecałam, dziś pokazuję jak wykonać macerat z brzozy, który ma podobne właściwości do wody brzozowej z drogerii.

Maceraty to wyciągi roślinne otrzymywane na zasadzie wymywania korzystnych związków za pomocą substancji organicznych. Najbardziej popularne są maceraty olejowe na bazie oleju słonecznikowego czy sojowego. Aby uchronić taki macerat przed utlenieniem, jako konserwantu dodaje się np. witaminy E.
Ja przedstawię dziś łatwiejszy sposób na wykonanie maceratu alkoholowego (tzw. nalewu lub, potocznie, nalewki).

Będziemy potrzebować około 2 g liści brzozy.

 Liście należy dokładnie oczyścić z zanieczyszczeń pod bieżącą wodą

Osuszone liście należy rozdrobnić, a następnie rozetrzeć. Najlepszy do tego będzie moździerz, ale równie dobrze można użyć do tego łyżki

Utarte liście przekładamy do słoika/butelki
 Tak przygotowane liście zalewamy 50 ml wody demineralizowanej oraz 50 ml alkoholu etylowego
Tak przygotowaną miksturę odstawiamy na minimum 10 dni w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Co kilka dni wstrząsamy. 


Po 10 dniach miksturę przesączamy. Można ją stosować w dużym rozcieńczeniu (aby uniknąć przesuszenia spowodowanego alkoholem) jako dodatek do wcierek (przyspiesza porost włosów), mgiełek czy płukanek.

Miłej zabawy!
Pozdrawiam
Monika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz